Elektrisch auto rijden groeit gestaag. De opwaartse trend dat meer en meer mensen kiezen voor een nieuwe auto die elektrisch aangedreven wordt, lijkt definitief een succesverhaal te worden. Voor wie op zoek is naar een elektrische vierwieler zal met enkele aandachtspunten rekening moeten houden. We zetten de meest belangrijke parameters even op een rijtje als kleine handleiding.

#1. Bekijk eerst de actieradius van de elektrische auto

Wie plannen maakt om in de toekomst met een elektrische auto te rijden, zal eerst voor zichzelf moeten uitmaken welke dagelijkse afstand je gaat overbruggen. Als je slechts een tiental kilometer per dag afmaalt, hoef je in feite geen rekening te houden met de actieradius. Dat ligt wel anders wanneer je met de regelmaat van een klok het hele land moet doorkruisen. Dan speelt de actieradius uiteraard een grote rol. Een kleine kanttekening: let wel op met de opgegeven cijfers van de actieradius. In de praktijk kan dit immers verschillen met de realiteit, afhankelijk van de snelheid en de temperatuur bijvoorbeeld. In de winter ga je automatisch meer energie verbruiken of wanneer je in de zomer gebruik maakt van de airco.

#2. De grootte van een accu als maatstaf

Hoe groter het volume van de accu, hoe verder dat je gaat geraken met je elektrische auto. Je kan het een beetje vergelijken met de grootte van een brandstoftank. Hoe groter de tank, hoe groter de reikwijdte om op je eindbestemming te geraken.

#3. Rekening houden met de oplaadtijd

Als je grotere trajecten aflegt, dan zal je ook moeten kijken naar de oplaadtijd van je accu. Die kan immers bij elektrische auto’s nogal verschillen. Een vierwieler die je op een betere manier kunt snelladen zorgt er uiteraard voor dat je dagelijks meer kilometers afmaalt. Check na of de auto over een Combi- of CCS-stekker beschikt zodat je de oplaadtijd drastisch kunt verminderen.

#4. Let op de maximale laadcapaciteit

Het is uiterst belangrijk dat je nagaat hoe groot de laadcapaciteit van de accu is. De dag van vandaag heb je de mogelijkheid om aan snelladers te staan, maar daar heb je niets aan wanneer je auto slechts een laadcapaciteit heeft van 50 kW in plaats van de grotere 350 kW. Vergeet niet dat het belang van de snelladerscapaciteit in de toekomst steeds meer gaat toenemen. Vrij vertaald betekent dit dat je bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto moet opletten of je auto die evolutie in de nabije toekomst ook aankan. Bekijk ook nauwkeurig of je auto is voorbereid op 3-fasenladen. Dit is wel de standaard, maar daar zijn wagens die dit voorlopig nog niet aankunnen. Zij laden nog steeds met stroom op een 1-fase. In de praktijk wil dit zeggen dat je een derde van de oplaadsnelheid kunt gebruiken zodat je een heel stuk langer moet wachten aan de laadpaal.