De dag van vandaag beschik je over de mogelijkheid om uiteenlopende zaken te leasen. De meest voorkomende formule is het leasen van een auto. Deze vorm van leasen kent een explosieve groei, zowel voor ondernemers als voor particulieren. Maar met welke aandachtspunten moet je rekening houden bij het zakelijk auto leasen. Een stand van zaken met 3 handige tips in een notendop.

#1. Maak een keuze uit de juiste leasevorm

Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt om zakelijk een auto te leasen, sta je meteen voor eeen dilemma. Welke leasevorm past het beste in het kraam van de onderneming. De verschillende opties even op een rijtje gezet:

Operational lease

Als je op zoek bent naar een leaseauto voor een maandelijks vastgesteld bedrag, dan biedt operational lease de meest geschikte oplossing. In dit terugkerend maandbedrag zijn het overgrote deel van de kosten inbegrepen op uitzondering van de brandstof. Op die manier weet je perfect waar je aan toe bent. Wel zal je rekening moeten houden dat de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto.

Financial lease

Deze vorm van zakelijk leasen is in vergelijking met operational lease bijna hetzelfde. Met dit grote verschil dat je bij financial lease ook na afloop van de contractuele overeenkomst (juridische) eigenaar wordt van de vierwieler.

Shortlease

Ondernemers die tijdelijk personeel aanwerven, maken vaak gebruik van deze leasevorm. Het grote voordeel is dat je geen langdurige overeenkomst moet afsluiten bij de leasemaatschappij en als onderneming nauwelijks financiële risico’s loopt.

#2. Rekening houden met de bijtelling

Wie zakelijk een auto least moet ook aan de eventuele bijtelling denken. Dat is een fiscale regel voor autobestuurders die jaarlijks meer dan 500 privékilometers rijden. Het bedrag wordt berekend volgens een bepaald percentage over de catalogus waarde van de auto en is afhankelijk van de leeftijd van de wagen. Ook de CO2 uitstoot speelt hierbij een rol. Voor wie minder dan 500 kilometer jaarlijks privé rijdt vervalt deze bijtelling. Wel zal je een sluitende rittenregistratie moeten aantonen om aan de bijtelling te ontsnappen.

#3. Profiteer van de fiscale voordelen bij zakelijk leasen

Wanneer je als ondernemer resoluut kiest voor financial lease, dan heb je automatisch recht op enkele fiscale voordelen. Dat komt omdat je vanuit economisch oogpunt eigenaar bent van de auto. Zo mogen alle autokosten en BTW boekhoudkundig in rekening worden verrekend. Afschrijving- en rentekosten zijn eveneens volledig aftrekbaar. Voor het overgrote deel van de ondernemers is zakelijk leasen van een auto heel aantrekkelijk omdat er geen investering bij komt kijken. Daarnaast staat er altijd een representatieve auto ter beschikking wat alleen maar het imago van het bedrijf ten goede komt.